Artikeln publicerades 23 april 2024
Ett kretslopp från öl till öl – via Valborg, toaletten och åkern
Mänsklig urin blir gödning för att odla korn som blir öl – det är ett tydligt cirkulärt perspektiv bakom projektet P2Green. Ett inslag är 41 portabla pissoarer som placeras ut i Uppsala under Valborg.
P2Green är ett fyraårigt EU-projekt där SLU deltar och som ska producera ett skräddarsytt torrt gödselmedel från urin som används vid odling av maltkorn. Av kornet ska ett bryggeri tillverka ett nytt, mer hållbart producerat öl som smakar exakt som konventionellt producerad öl.
– Vi behöver 150 000 liter urin per år för detta – det är 500 000 toalettbesök, berättar Björn Vinnerås, professor i kretsloppsteknik vid SLU i Uppsala.
Portabla toaletter
För att samla in och behandla urin samarbetar SLU med toalettuthyrningsföretaget Touchdown som tillsammans med Sanitation360 har placerat ut 30 portabla toaletter på Gotland under somrarna då turisterna vallfärdar dit.
Nu ska fastlandsborna få bidra även på hemmaplan. Under årets Valborgsfirande i Uppsala ska urin från 41 pissoarer samlas in för att sedan torkas i en torkanläggning på SLU. Urintorkningsteamet på SLU har utvecklat en teknik som kan omvandla över 90 procent av näringsämnena i urinen till ett torrt pelleterat gödselmedel som liknar vanlig konstgödsel.
Kan bli 250 000 flaskor öl
– Av 150 000 liter kan vi tillverka gödning som räcker till odling på 10 hektar. Det kornet kan bli 250 000 flaskor öl, säger Björn Vinnerås.
Projektet sker huvudsakligen på Gotland. Det övergripande målet är att använda Gotland som en presentation av hur människourin kan omvandlas till skräddarsydda torrgödselprodukter för att möta grödornas specifika behov.
Läs mer på projektets webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.