Artikeln publicerades 23 september 2023

Bokomslag med svartvita  bilder från tidigt 1900-tal och titeln Articulating Publicness in Infrastructure.

Ny bok berättar om gatunätens och VA-systemens historia

Utvecklingen av kommunala gator, vatten och sanitet har lämnat ett historiskt arv som fortfarande påverkar hur dessa infrastruktursystem hanteras. Det är något man kan lära mer om i en nyutkommen bok.

Pär Blomkvist, historiker och lektor vid vid Mälardalens universitet, har skrivit en bok om hur de kommunala VA-systemen och gatunäten har vuxit fram och förvaltats. Den har titeln Articulating Publicness in Infrastructure: The History of Municipal Streets, Water and Sanitation in Sweden.

Genom en omfattande litteraturstudie över många forskningsområden synliggör boken utvecklingen av den kommunala infrastrukturen. Den innehåller en historisk jämförelse av infrastruktursystem som normalt behandlas separat. Det jämförande och långsiktiga perspektivet gör det möjligt att upptäcka likheter och skillnader i utvecklingen av arrangemang kring gator, vatten och sanitet.

Boken går att köpa från 15 oktober men finns redan tillgänglig online (open access) via IWA Publishing Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..