En kvinna står vid en poster och berättar för några sittande personer.

Utbildning för framtiden

Klustrets deltagare arbetar för att utbilda framtidens anställda inom VA-branschen. Ett mål är att lyfta fram VA som ett viktigt och intressant ämne med många samhälls- och miljötillämpningar.

Grundutbildning

Klustrets lärosäten erbjuder grundutbildning och utbildning av både civilingenjörer och mastersstudenter med spetskompetens inom VA. Med klustret som bas får studenterna både en mer verklighetsnära och forskningsnära utbildning samt även i högre utsträckning studiebesök och examensarbeten hos deltagande VA-organisationer. Klustrets målsättning är att bidra till VA-utbildningar i toppklass och att lyfta fram VA som ett viktigt område för en hållbar samhällsutveckling.

Läs mer om klustrets lärosäten på sidan Medlemmar.

Examensarbeten

Examensarbeten är ett bra sätt att knyta högskolornas forskning till verksamheten vid de kommunala VA-bolagen. Vid lärosätena i Mälardalsklustret utförs årligen cirka 20 examensarbeten som berör i princip alla områden inom VA-sektorn, ofta i samarbete med reningsverken i klustret. Några exempel är framtidens VA-system, kväve- och fosforrening, biogas, reglerteknik med tillämpning mot avloppsvattenrening, miljösystemanalys och VA och sanitet i låginkomstländer.

Aktuella önskemål om examensarbeten

Framtagande av en hållbar driftstrategi för kolkälledosering genom processmodellering Pdf, 67.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Uppsala Vatten och Avfall AB renar idag det kommunala avloppsvattnet från Uppsala vid Kungsängsverket där processen består av ett mekaniskt, ett biologiskt och ett kemiskt reningssteg. Kungsängsverket står inför en rad om- och nybyggnationer för att öka kapaciteten och effektivisera reningen. En dynamisk processmodell i programmet SUMO utgör grunden till examensarbetet. Denna processmodell ska användas och modifieras för att uppfylla examensarbetets syfte med att ta fram en hållbar driftstrategi för kolkälledosering.
Kontakt: Diana Arvidsson eller Johanna Andersson, Uppsala Vatten

Utredning av behovet av kolkälla till kvävereningen på Skebäcks reningsverk i Örebro Pdf, 67.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Skebäcks reningsverk i Örebro har idag ett tillstånd som reglerar utsläpp av kväve i form av ammoniumkväve, på grund av dess toxiska effekt på recipienten. I uppdraget för examensarbetet ingår bland annat att utreda hur stor mängd kolkälla som skulle behövas för att Skebäcks reningsverk ska klara de krav som föreslås i det nya EU-direktivet.
Kontakt: Karin Saverman, Örebro

Four ideas from the Swedish Agricultural University (SLU) Pdf, 73.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Project Idea 1: Solar-Thermal Evaporation of Human Urine for Nutrient Recovery
Project Idea 2: Eutectic Freeze Crystallisation of Human Urine for Nutrient Recovery
Project Idea 3: Life Cycle Analysis of New Sanitation Systems
Project Idea 4: Freeze concentration of human urine – lab scale testing
Contact: Prithvi Simha, SLU

Optimisation of enhanced biological phosphorus removal in MBR-process Pdf, 67 kB, öppnas i nytt fönster.
In order to better understand the possibility for EBPR integration into the MBR-process, the pilot plant at SWIC was adapted to provide favourable conditions for phosphate-accumulating bacteria. The aim of this Master Thesis project is to evaluate the performance of the EBPR process and study different strategies for maximizing the biological phosphorus removal without compromising energy efficiency and carbon source consumption.
Contact: Andriy Malovanyy, Stockholm Vatten och Avfall

Forskarutbildning

Inom forskarutbildningen bidrar klustret med kurser, framför allt genom vattenforskarskolan AquaClim Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är öppen för såväl doktorander som yrkesverksamma. Den drivs gemensamt av de fyra VA-klustren i Sverige.

Utbildning för yrkesverksamma

Vattenforskarskolan AquaClim Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som drivs gemensamt av de fyra VA-klustren i Sverige, erbjuder kurser för yrkesverksamma och doktorander.

Som yrkesverksam har du även möjlighet att ta del av Svenskt Vattens kurser. VA-kluster Mälardalen är delaktigt i framför allt två av dem: Processreglering i avloppsreningsverk och Reglerteknik och mikrobiologi i avloppsreningsverk.