Artikeln publicerades 21 februari 2025

Projektgruppen består av personer från VA-kluster Mälardalen och VA-teknik Södra som hade sin första träff före jul. På bilden syns stående Erik Lindblom, Christian Baresel, Anders Björk, Magnus Christensson, Sara Ekström och Kristina Stark Fujii. Sittande är Karin Sundström och David Gustavsson. Frank Persson från Chalmers har ersatts av jultomten på denna bild.
Nu ska utsläppen av lustgas både mätas och minskas
Minska utsläppen av lustgas från industriell och kommunal vattenrening – det är namnet på ett projekt som ska ta itu med just den saken.
– Det är dags att kavla upp ärmarna och ta fram rekommendationer och verktyg för att börja mäta och minska de svenska utsläppen av lustgas från vattenrening. Det säger Kristina Stark Fujii, Stockholm Vatten och Avfall, som är biträdande projektledare.
I projektet Minska utsläppen av lustgas från industriell och kommunal vattenrening samarbetar personer från Chalmers, Gryaab, IVL Svenska Miljöinstitutet, Lunds universitet, Stockholm Vatten och Avfall och VA SYD. Projektet har fått anslag från innovationsprogrammet Water Wise Societies, som är finansierat av Vinnova.
Syftet är att med gemensamma krafter minska lustgasutsläppen genom att:
- öka kunskapen om lustgasbildning
- belysa, förbättra och utveckla nya mätmetoder
- implementera digitala verktyg för att styra reningen mot lägre utsläpp.
Projektet ska ta fram en färdplan med rekommendationer för hur utsläpp ska mätas, en produktspecifikation för ett branschägt AI-verktyg, projektförslag som accelererar arbetet med att minska utsläppen och en webbsida som innehåller den information som krävs för att börja minska sina utsläpp.
Den som är intresserad av att veta mer eller har egna lustgasinitiativ på gång är välkommen att höra av sig till Kristina Stark Fujii.
Lustgasnätverket har en träff i Göteborg 7 maj - läs mer i vårt kalendarium Öppnas i nytt fönster.!