Artikeln publicerades 14 februari 2025

En kvinna i gula arbetskläder står på en balkong. I bakgrunden bassänger som tillhör ett reningsverk.

"Klustret finns alltid som ett bollplank"

I VA-kluster Mälardalen finns många personer som är engagerade i det gemensamma arbetet. Här presenterar vi Angelica Nilsson som är utredningsingenjör på Nodra AB i Norrköping.

Vad jobbar du med på hemmaplan?

– Processuppföljning och utredningar av olika slag. Just nu är mycket arbete kopplat till vår ansökan om nytt tillstånd för Slottshagens reningsverk. Stort fokus ligger på den utökade kapaciteten av kväverening och efterpolering.

Vad är din uppgift i VA-kluster Mälardalen?

– Jag sitter med i ledningsgruppen som representant för VA-organisationer från det geografiska området Syd. Jag deltar även vid internat och webbinarier samt medverkar i klusterprojekt.

Hur påverkar det ditt arbete på hemmaplan?

– Resultat från och deltagande i klusterprojekt ger ny kunskap som kan användas på hemmaplan. Utöver det så finns klustret alltid som ett bollplank. Om inte kunskapen finns inom organisationen kan man alltid ta kontakt inom klustret. Alla har inte gjort allt, men många har gjort mycket. På så sätt kan man inom klustret få svar på frågor och funderingar.

Vilken nytta är det för din organisation att ni är med i klustret?

– En fantastisk nytta genom möjligheten till brett nätverkande eftersom universitet och högskolor, VA-organisationer och forskningsinstitut är med. Många VA-organisationer står inför samma utmaningar vilket ger möjlighet till diskussion samt utbyte av både erfarenhet och kunskap. Att VA-organisationer och forskare arbetar tillsammans gör att resultaten ofta är möjliga att applicera i den egna verksamheten.

Vilken är din favoritreningsprocess?

– Hur jag än vrider och vänder på frågan blir svaret kväverening, och då framför allt aktiv slam-processen. Det är en spännande och levande process. Rätt fantastiskt ändå, att man genom att ge bakterier rätt förutsättningar kan få dem att hjälpa till att rena vårt avloppsvatten.

Hur mår era luftarmembran?

– Egentligen vet vi inte hur de mår. Vår medverkan i forskningsprojektet Rent blås, som berört just övervakning och underhåll av luftarsystem, har givit oss bättre kunskap om vikten av att övervaka våra luftarmembran samt verktyg att göra det. Delar av detta är tänkt att implementeras i samband med renoveringen av våra befintliga biobassänger på Slottshagens reningsverk. Så förhoppningen är att vi efter det kommer att kunna besvara frågan mycket enklare.