Artikeln publicerades 6 februari 2025

Slottshagens reningsverk i Norrköping.
Processmodell underlättar inför utbyggnad av Nodras reningsverk
Nodra behöver bygga ut biosteget vid Slottshagens reningsverk i Norrköping. De har tagit hjälp av processmodellering för att jämföra reningstekniker och sedan ha som beslutsstöd när de ska välja processteknik.
Nodra AB ägs av Norrköpings kommun och ansvarar för vatten och avlopp samt avfallshantering och bredband. Slottshagen är ett av tio reningsverk i kommunen och har tillstånd att ta hand om avloppsvattnet från 200 000 personekvivalenter. Det stod klart redan 1958 och var då det största reningsverket i landet. I dag är det ett av de tio största.
– Vi behöver utöka kapaciteten och lämnade därför in en tillståndsansökan till länsstyrelsen för ett par år sedan. Flaskhalsen är det biologiska steget och efterpoleringen. Det är svårt att bygga det vi behöver inom det befintliga tillståndet, berättar Angelica Nilsson, utredningsingenjör vid Nodra.
Driver bussar i Norrköping
På Slottshagens reningsverk renas vattnet genom flera olika steg innan det släpps ut i Motala ström. Slammet rötas i rötkammare och bildar biogas som uppgraderas till fordonsgas och driver en del av Norrköpings bussar. Det Revaq-certifierade slammet sprids sedan på åkrar i närheten.
Inför utbyggnaden av biosteget ville Nodra jämföra olika processtekniker och drog därför igång ett samverkansprojekt tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet och Eskilstuna Energi och Miljö.
– Vi har delgivit våra data och våra krav på utgående vatten till IVL som har satt upp processmodellen.
Modell skapad utifrån befintliga data
Projektet har skapat en modell över det nuvarande systemet med befintliga indata och utdata. Det har jämfört olika typer av reningstekniker som är alternativ för utbyggnaden: aktiv slam-process (som nu används), MBR (membranbioreaktor) och MBBR (Moving bed biofilm reactor).
– Vi har tagit del av resultaten, bland annat vilka ytor som tekniken kräver för det nya verket. Aktiv slam tar mest yta – men ytan är i dagsläget inte en begränsande faktor, säger Angelica Nilsson.
IVL ska dessutom ska göra livscykel- och livscykelkostnadsanalyser. De utgår från Svenskt Vattens klimatberäkningsverktyg, som Nodra har fyllt i.
Värdefull erfarenhet
Parallellt har Nodra arbetat tillsammans med en konsult för att utreda vilken teknisk lösning som utifrån både kostnadsmässiga och miljömässiga aspekter rekommenderas för att klara reningsverkets framtida krav. Processmodelleringen och livscykelanalysen skulle användas för utvärdering av utredningens processförslag, men den parallella utredningen har kommit lite längre.
– Tack vare modelleringen har vi fått värdefull erfarenhet som vi har glädje av även vid daglig optimering. Vi har lärt oss att en processmodell är väldigt komplex med många modellparametrar där vi har behövt hålla oss på samma nivå av till exempel automatisk styrning i de olika teknikerna för att få en bra jämförelse. När beslutet om teknik har tagits behöver vi se hur den ska optimeras för Slottshagens reningsverk, säger Angelica Nilsson.
Även om Nodra ännu inte har valt tekniklösning är processmodelleringens resultat användbara för den parallella utredningen. Men projekteringen av utbyggnaden får vänta tills de har fått sitt tillstånd.