Artikeln publicerades 16 december 2024

”Klustret har så bred kompetens, det är alltid tryggt att söka svar”
I VA-kluster Mälardalen finns många personer som är engagerade i det gemensamma arbetet. Nu presenterar vi några av dem. Först ut är Erik Wall, processpecialist på Roslagsvatten.
Vad jobbar du med på hemmaplan?
– Jag jobbar just nu i samverkan med NCC med processdesignen och funktionen för vårt nya MBR-verk i Margretelund i Åkersberga. Projektering och produktion pågår för tillfället parallellt.
Vad är din uppgift i VA-kluster Mälardalen?
– Jag sitter som ledamot i ledningsgruppen och är representant för Öst (en geografisk del av klustret) där VA-organisationerna Roslagsvatten, Stockholm vatten och avfall, Käppalaförbundet och Syvab ingår. Utöver det deltar jag i internat, webbinarier och workshoppar som anordnas av klustret.
Hur påverkar det ditt arbete på hemmaplan?
– Klustret har en sådan bredd vad gäller kompetens att jag alltid känner mig trygg att söka svar eller hjälp om jag inte hittar kompetensen i min egen organisation. Det är ett bra nätverk att ha.
Vilken nytta är det för din organisation att ni är med i klustret?
– Roslagsvatten blev medlem i samband med att den senaste programperioden startade 2022. Ungefär samtidigt startade vi en stor förändringsresa för att modernisera oss. Bland annat bygger vi nya reningsverk för att kunna avveckla ett tiotal gamla. Vi har höga ambitionsmål när det gäller digitalisering och ska snart starta en pyrolysanläggning i fullskala. Det jag tror att klustret bidrar med i vår förändringsresa är att vi alltid kan stämma av och kalibrera våra vägval och satsningar på ny teknik mot vad som sker inom forskning på högskolor och hos andra VA-bolag inom klustret.
Vilken är din favoritreningsprocess?
– Eftersom Roslagsvatten har 25 reningsverk med många olika tekniker måste jag säga att jag gillar dem alla om de är väl designande och rätt dimensionerade. Men ska jag välja en så väljer jag den traditionella aktivslamprocessen.
Vilket reningskrav är svårast att nå?
– Har man, som vi, många små reningsverk utan filter som sista reningssteg så skulle jag säga att det är att klara fosforkraven. De kraven är lika skarpa på dessa verk som på Sveriges största och mest välbyggda reningsverk med slutfiltrering.
Vad gör ni med ert slam?
– Våra tre största reningsverk är Revaq-certifierade och detta slam sprids på åkermark i bland annat Uppland och Västmanland.