Artikeln publicerades 19 juni 2024

Bokomslag med svartvit bild från tidigt 1900-tal med personer som gräver ner stor avloppsledning och titeln De osynligt systemen.

Från 1800-talets privata avlopp till nutidens hotande klimatkris

Är du intresserad av den kommunala infrastrukturens historia? Nu kan du läsa om utvecklingen från 1800-talets privata arrangemang för gator, vatten och sanitet till fullt utvecklade offentliga infrasystem.

Utvecklingen av kommunala gator, vatten och sanitet har lämnat ett historiskt arv som fortfarande påverkar hur dessa infrastruktursystem hanteras.

Pär Blomkvist, historiker och docent i industriell ekonomi vid Mälardalens universitet, har skrivit en bok om hur de kommunala VA-systemen och gatunäten har vuxit fram. Den har tidigare givits ut på engelska, Öppnas i nytt fönster. men finns nu i en bearbetad svensk version med titeln De osynliga systemen – Den kommunala infrastrukturens historiska arv och framtida utmaningar.

– Jag har anpassat texten till svenska förhållanden, tonat ner den akademiska teoriramen och kopplat historiken tydligare till dagens problem orsakade av klimatförändringarna. Den svenska boken driver tydligare tesen att om vi inte passar oss har vi snart klimatkrisen nere i våra källare, kommenterar Pär Blomkvist.

Boken är utgiven av Svensk Byggtjänst.