Artikeln publicerades 24 maj 2024

Fyra kvinnor som står framför rolluper i en monter

Den gemensamma klustermontern, från vänster Sylvia Kowar (Dag&Nät), Louise Kärnell-Gustawson (DRICKS), Karin Jönsson (VA-teknik Södra) och Hanna Molin (VA-kluster Mälardalen).

Prioriteringar och praktisk nytta i fokus på Vattenstämman

VA-kluster Mälardalen deltog i Vattenstämman som hölls i 13-15 maj i Göteborg, anordnad av Svenskt Vatten tillsammans med Mölndal, Härryda och Kungsbacka kommuner.

Vattenstämman är i grund och botten den årliga stämman för branschorganisationen Svenskt Vatten. Men det händer mycket mer runtomkring. Föreläsningar och mässa blandat med ett socialt program med studiebesök, mingel och bankettmiddag.

– Årets Vattenstämma var väldigt lyckad! Ett riktigt proffsigt arrangemang med intressanta presentationer och möten, som vanligt, säger Hanna Molin, koordinator i VA-kluster Mälardalen.

Fyra kluster i gemensam monter

VA-kluster Mälardalen delade monter tillsammans med de tre övriga forskningsklustren och fick många tillfällen att berätta om verksamheten.

– Det är alltid kul att träffa våra medlemmar och andra intresserade i VA-branschen för att berätta om den forskning klustret bedriver och det lyckade nätverk vi har, kommenterar Hanna Molin.

Praktisk nytta – en central roll för forskningsklustren

Årets Vattenstämma hade temat Konflikter och prioriteringar i en ny tid. I programmet fanns presentationer om konsekvenserna av klimatförändringarna, det ekonomiska läget, kris och beredskap, och inte minst ett block avsatt för den praktiska nyttan med forskning där klustren hade en central roll.

Där representerades VA-kluster Mälardalen av Oscar Samuelsson, IVL Svenska Miljöinstitutet. Han berättade om SVU-projektet Rent blås – övervakning och underhåll av luftare, som nyligen har avslutats. Det har genomförts i samarbete med bland andra Tekniska verken, Uppsala vatten och avfall och Stockholm vatten och avfall.

– Det viktigaste är att hitta behoven och nyttorna och inte bara gå på teknikens buzzwords. Vi måste inse att vi inte kan använda AI till allting, säger Oscar Samuelsson till Svenskt Vatten.

Nästa Vattenstämma hålls i Jönköping 12-14 maj 2025.