Artikeln publicerades 3 mars 2024

Handskbeklädd hand tar ett vattenprov

Klartecken för WAVE – stor innovationssatsning inom vatten

WAVE, Water for Vital Environments, är ett av de fem program som får finansiering genom Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet, Impact Innovation.

Dessa innovationsprogram ska accelerera omställningen till ett hållbart samhälle och stärka Sveriges konkurrenskraft. Bakom satsningen står Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

När programmen är i full gång får de en statlig finansiering på en halv miljard kronor per år, samtidigt ska näringslivet och andra aktörer bidra med minst lika mycket. En stor bredd av aktörer samverkar i dem: näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och civilsamhälle.

Hållbart vatten för alla

WAVE har visionen Hållbart vatten för alla till 2050 och ska åstadkomma en systemomställning för hanteringen av vattenresurser och relaterad infrastruktur. Målet är en framtid där vatten är tillgängligt i rätt kvantitet och kvalitet trots ett föränderligt klimat.

– Vi ska jobba från källa till kust, för naturliga vatten med förutsättningar för biologisk mångfald, till nytta för människor och samhälle, näringsliv och industri, säger Magnus Arnell, RISE, som är klusterledare för VA-kluster Mälardalen och har varit med och lett arbetet med ansökan.

RISE leder programmet

WAVE leds av RISE i samverkan med IVL Svenska Miljöinstitutet, Linköping Science Park, Lunds universitet, Stockholm Environment Institute och Svenskt Vatten.

— När programmen är på plats kommer Sverige att vara ett av de länder som visar vägen för den gröna omställningen, samtidigt som vår konkurrenskraft stärks. Med Impact Innovation ökar vi vår samlade förmåga att ta oss an samhällsutmaningar på ett innovativt sätt som accelererar omställningen mot ett hållbart samhälle, säger Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten.

Fem program med brett fokus

De fyra andra program som fått startsignal och deras visoner:

  • Net Zero Industry Programme: Accelerera svensk tillverkningsindustris utveckling mot netto noll-utsläpp
  • Metals & Minerals: Hållbar och motståndskraftig metall- och mineralförsörjning
  • SustainGov: Reformera offentlig sektor för att säkerställa samhällets hållbarhetsomställning
  • Shift2Access: Ställ om Sverige till attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla

Läs mer på hemsidan för Impact Innovation. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.